Yenidoğan ve erken süt çocukluğu dönemi i-çin en uygun besin hiç şüphesiz anne sütüdür. Anne sütü bebeğin sindirim sisteminin kapasitesine ve metabolizmasına tam uygunluk içinde takdir edilmiştir. Ayrıca, dünyaya hiç mikropsuz bir ortamdan yeni gelen bebeği çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Anne sütü mucizevi bir gıda olup, her annenin sütü kendi bebeği için en uygundur ve ona ö-zeldir.
Anne sütü ilk 6 ay bebeğin ihtiyaçlarını tek başına karşılamaya yeter. İlk 6 ay anne sütü dışında su da dahil bir ek gıda verilmesine gerek olmadığı gibi, verilecek herhangi bir ek gıda anne sütünün eşsiz ve üstün özelliklerini bozabilir. Ancak anne sütünün bu süre içinde kesintisiz ve yeterince verilebilmesi için annelerin meme bakımını bilmesi, anne sütünün bebeğine tek başına yeteceğinden emin olması gerekir. Ayrıca, doğumhanede bebeğin doğumdan hemen sonra çıplak olarak anne göğsüne konulması, emzirme döneminda annenin uygun şekilde beslenmesi ve annenin stresten uzak, rahat bir hayat sürmesi gerekir.
Bu hususlara dikkat edildiğinde, bebek için en uygun gıda olan anne sütünün verilmesi mümkün olacaktır. Unutmayın, her bebeğin kendi annesinin sütü ile beslenmesi EN TEMEL HAKKI olduğu gibi, anne sütü vermek de her annenin EN ÖNEMLİ GÖREVİ olmalıdır.
Besinden Ötesi
· Anne sütü, anne ve bebek arasında basit bir besin alışverişinden ibaret değildir. Kaldı ki, anne sütünün sadece besin özelliği bile eşsiz, taklit edilmez üstün niteliklerdedir. Ne en mükemmel ve en pahalı kutu mama ne de en taze inek sütü anne sütünün avantajlarına erişebilir. Anne sütü sadece bebeğe değil, anneye ve aileye de sayılamayacak güzellikler getirir.
· Anne sütü, mükemmel bir besin içeriğine sahiptir. Anne sütünün besin içeriği bebeğin kaç günlük olduğuna göre, günün hangi saatinde emzirildiğine göre, hatta bir emzirmenin başından sonuna doğru yeniden ayarlanır.
· Anne sütü, tıpkı kan gibi, vücudu bakteri ve virüslerden koruyucu özel maddeler içerir. Doğrudan kaynağmdan gelerek, ‘el değmeden’ bebeğe ulaştığı için çevreden mikrop alma riski olmadığı gibi, bebeğin savunma sistemini güçlendirici özel maddelerle donatılmıştır.
· Anne sütü kolay hazmedilir. Bebeğin henüz gelişmekte olan sindirim sistemine uygun maddelerden uygun miktar ve oranlarda barındırdığı için hazımsızlığa bağlı gaz sancıları anne sütünde en aza iner.
· Anne sütü tam hazmedilir. Bağırsaklardan hemen hemen tamamen emilerek kana karışır.
· Anne sütü bedavadır. Anne beslenmesine yeterince dikkat ettiği halde hazır halde gönderilen anne sütü, parıltılı vitrinlerde elinizin erişemeyeceği yerde olmadığı gibi, para vererek alabileceğiniz en mükemmel besinden daha üstündür. Özel bir hazırlık gerektirmez, her zaman temiz, taze ve uygun sıcaklıktadır ve dilediğiniz anda verebilirsiniz.
Emzirme:
Anneye ve Bebeğe Eşsiz Bir Armağan
· Emzirme, anne ile bebeği arasında fiziksel bir yakınlık da sağlayarak uzun yıllar sürecek psikolojik bir bağa zemin hazırlar.
· Emziren annelerde yeni bir gebelik gelişimi kısmen gecikir.
· Emzirme anne için en pratik, en ucuz, en kolay, en temiz, en uygun besleme seçeneği olduğu için annenin sağlık ve estetiğine de doğrudan ve dolaylı olarak katkıda bulunur. Emziren anne kısa sürede eski kilosuna döner. Rahim daha çabuk toparlanır. Bebeğinin göğsünde huzurla doyması anneye tarif edilmez bir psikolojik tatmin sağlar.
· Emzirme, ayrıca bebeğin çene ve diş sağlığı için yararlı olup, bebeğin konuşmasını geliştirir.
Emzirirken Sorun Çıkabilir…
· Önce kendiniz inanın. Emzirme konusunda annenin kendisini inandırması ve ikna etmiş olması lâzımdır. Her annenin bebeği ve kendisi için yapacağı en doğru şey emzirmektir.
· ‘Sütüm yetmiyor’ demeyin. Annelerin zaman zaman ’sütüm yetmiyor’ ya da ’sütüm yaramıyor’ gibi gerekçelerle kolayca emzirmeyi bıraktıkları görülür. Unutulmamalı ki, emzirme insan vücudunda psikolojik etkilere de bağlı o-larak yürür. Anne emzirmenin gerekliliği konusundaki inancını kaybettiğinde ya da etrafından bu konuda yeterli destek almadığında emzirmeyi kesebilir. Emzirme kesilince de bebeğin emmediği meme ucundan beyne sinyaller gitmediği için süt üretimi durdurulur. Böylece bir kısır döngüye girilir. Sütünün yetmediğini sanan annenin sütü gerçekten yetmez olur. ‘Sütüm yetmiyor’ sözü sütü yetmez hale getirir.
· Başkalarını da inandırın. Emzirme sırasında diğer aile fertlerinin de bebeğin en temel hakkını alması konusunda size yardımcı olmaları gerekir.
· Mamaya vereceğiniz parayla kendiniz dengeli beslenin. Anne gebelik ve emzirme sırasında süt, yoğurt, peynir, yeşil sebze ve meyve, nohut, fasulye, et, mercimek, üzüm suyu gibi gıdalar alın.
· Uygun bir ortam sağlayın. Evde rahat, temiz, aydınlık, sessiz ve sıcak bir yer olmalıdır. Emzirme sırasında bu yeri kullanın. Bebeğinizi yatarak emzirecekseniz, bebeği meme hizasında tutabilmek için emzireceğiniz taraftaki kolun altına destek olarak yastık yerleştirin.
· Rahat bir elbise giyin. Önü açılan rahat bir elbise giyin. Memeler için destekleyici rahat bir sutyen kullanın.
· Bebeğinizle aynı odada kaim. Her zaman emzirebilmeniz için gece ve gündüz bebeğinizle aynı odada kalın.
· Temizliğe dikkat! Tuvaletten çıktıktan sonra, bebeğin altını değiştirdikten sonra, emzirmeden önce, kendi yemeğinizden önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
· Bebek istedikçe emzirin. Emzirmeyi belli saatlere programlamayın.
Bebeğinizi işyerinize götüremiyorsanız, sütün kesilmemesi için sütünüzü sağmayı öğrenin. Hem böylece sütün göğüslerde birikip dolgunluk ve ağrı yapması de önlenir.
Sağılmış anne sütü her türlü bebek mamasından daha faydalıdır.
Sütünüzü sağdıktan sonra temiz bir kaba koyun ve bebeğe bakan kişi siz işteyken bebeği sütünüzle beslesin.
Her öğün için yarım bardak süt sağın, üstüne temiz bir örtü örtün, buzdolabına koyun, bebeğe vermeden önce kaynatılmasın ya da ısıtılmasın.
İşteyken de sütünüzü 2-3 kere sağın. Bu, sütünüzün azalmamasını sağlayacaktır.
S Sağılmış anne sütü bebeğe kaşıkla verilmelidir. Bu dönemde kesinlikle biberon ve emzik kullanılmamalıdır. Kaşıkla beslenen bebek anne işten döndükten sonra tekrar emmek isteyecektir. Bu da sütün kesilmemesini sağlar.
Bebek Emmek İstemezse…
Anne, anne sütünün en iyisi olduğuna kendini inandırmış olsa da, zaman zaman bebek memeyi reddedebilir, almak istemeyebilir veya anneden kaynaklanan herhangi sorun bebeği memeden uzaklaştırmış olabilir. Böylece anne ile bebek arasındaki iletişim bozularak, anne sütünün devamlılığına zarar gelebilir. Bebek Emmeyi Niye Reddeder?
Bebek
· Hasta olabilir,
· Ağrı çekiyor olabilir,
· Bir ilaçtan etkilenmiş olabilir.
· Bir enfeksiyon ya da doğum sırasında oluşan bir beyin hasarı bebeğin emmesini engelleyebilir.
· Doğum sırasında kullanılan forseps gibi cihazların yol açtığı ağrı iştahını azaltabilir.
· Emme sırasında burnundan soluması gereken bebeğin burnu tıkanmış olabilir ya da pamukçuk ve diş çıkarma gibi nedenlerle damakları acıyor olabilir.
· Ayrıca annenin aldığı depresyon ilaçlarının bebeğin emmesini azalttığı bilinmektedir.
Emzirme Tekniğinde Sorunlar Olabilir:
· Biberon ya da yalancı emzik kullanan bebeğe, anne memesini emmek zor gelebilir.
· Memenin tıkalı olması ya da bebeğin kötü pozisyonda tutulması nedeniyle süt gelmeyebilir.
· Anne yanlış emzirme pozisyonu verebilir. Anne farkında olmadan bebeğin başının arkasına bastırıyordur ya da memeyi sallıyordur.
- Emzirme saatleri kısıtlanmışsa, bebeğin emmek istediği saatler kaçırılmış olabilir.
Bazı Değişiklikler Bebeği Üzmüş Olabilir
(Özellikle 3-12. aylar arası)
- Anneden ayrılma,
- Yeni bakıcı,
- Aile düzeni değişiklikleri,
- Annenin hastalığı ya da mastit (Meme iltihabı),
- Annenin âdet görmesi,
- Annenin kokusunun değişmesi.
Bebek ‘Reddediyormuş Gibi’ Yapabilir
- Yenidoğanlar ‘Hayır’ dercesine başını sallayabilir,
- 4.-8. aylar arasında dikkatini başka yöne kaydırabilir,
- 1 yaşından sonra anne sütünü kendi kendine kesebilir.