Diyet Haberleri

Diyetin anayasası

Eğer bir gün “şu kilo sorununu çözmenin vakti geldi” derseniz duyacağınız önerilerin sayısı bini geçiyor ama beslenme uzmanları bunların çoğunun son zamanların moda deyimi ile, fasa fiso şeyler olduğunu söylüyor.

Bunlardan bazıları var ki diyet uzmanlarına yolduruyor. Kliniğimizin deneyimli diyetisyenleri ile son üç ayda gazete, dergi ve televizyonlarda yayınlanan kilo önerilerini taradık ve yüzde sekseninin hiçbir bilimsel dayanağını olmadığını gördük. Size yardımcı olabileceği düşüncesi ile Yaşasın Hayat Beslenme Ekibinden, sağlıklı kilo vermenin anayasası kabul edilebilecek 10 maddelik kısa bir not hazırlamalarını istedim. Ortaya güzel bir bilgi notu, “Diyet Anayasası” gibi bir şey çıktı. Bazılarını zaten biliyor olmalısınız. Bazılarını da ilk defa okuyacaksınız. Lütfen bu kilo verme ve sağlıklı kiloyu koruma anayasasını kesip saklayın. Size gerekmese bile bir yakınınızın işine yarayabilir.

1. Öğün atlamayın

Sık ve az yiyin. Her gün üç ana, iki ara öğün yemeniz en uygun seçimdir.

2. Dengeli ve çeşitli beslenmekten taviz vermeyin

Beyaz un, şeker ve nişastalı yiyeceklerden uzak durun. Her öğünde mutlaka yeteri kadar protein (et ve süt ürünleri) alın. Her gün iki porsiyon meyve ve en az üç porsiyon sebze yiyin (1 porsiyon meyve tenis topu, sebze yumruk büyüklüğü kadar olmalı).

3. Sağlıklı, az işlenmiş ve doymamış yağları (özellikle zeytinyağını) tercih edin

Kuruyemişlerden de faydalanın ama yağlı yiyecekleri ve kuruyemişleri kararında tüketin. Tam yağlı süt ürünleri, krema, kaymak, yağlı etler gibi doymuş yağlardan uzak durun. Trans yağlara (fastfood yiyecekler, cipsler, fırın ve pastane ürünleri) elinizi sürmeyin. Omega-6 yağlarından (ayçiçeği, mısırözü, pamuk yağı) uzak durun.

4. Yiyeceklerinize bol bol sirke ve limon eklemeyi ihmal etmeyin

Sirke ve limon glisemik yükü azaltıyor, kilo almayı yavaşlatıyor. Tuz kullanımınızı sınırlayın. Tuz hem çok yediriyor, hem de su tutulmasını arttırıyor